Don't miss the call

Dit is een oproep van onze planeet. Druk hiernaast op de groene knop om de oproep te beantwoorden… en ontdek waarom we in 2022 150.000 telefoons willen inzamelen.

Bereken de waarde

Welk toestel wil je recycleren?*

*Je kan alle toestellen (mobiele telefoons en tablets) binnenbrengen in een Proximus Shop, ook als ze niet in de lijst staan. Hun waarde wordt bepaald in de Shop.

Al heel wat Belgen beantwoordden de oproep van onze planeet

0

telefoons ingezameld*. Ons objectief: 120.000 telefoons in 2022

Yes, we zijn goed bezig. Recycleer jij ook je oude telefoon? Dan verlaag je mee de negatieve impact van mijnbouw op onze planeet. Door te recycleren hoeven we namelijk minder nieuwe grondstoffen uit de natuur te ontginnen.

0

x gedeeld

Hoe meer we samen recycleren, hoe beter. Laat zien dat jij de oproep van onze planeet beantwoordt!

*Deze teller wordt regelmatig geüpdatet, maar is geen actuele weergave. Mogelijk ligt het werkelijke aantal ingezamelde telefoons dus hoger.

Van elke kostbare grondstof in onze telefoon is minstens 90% recycleerbaar.

Samen beschermen we onze planeet door aan urban mining te doen. Dat betekent dat we de kostbare grondstoffen uit bestaande toestellen recycleren, in plaats van ze te ontginnen uit de natuur. Want de impact van de artisanale mijnbouw op de omgeving is enorm: denk maar aan ontbossing, bodem- en watervervuiling, CO2-uitstoot, … Zowel planten, dieren als mensen ondervinden er hinder van. Naast milieuproblemen ligt de artisanale mijnbouw ook vaak aan de basis van humanitaire crisissituaties.

Indicatie: gemiddelde hoeveelheid per toestel.

Wat gebeurt er met elektronisch afval?

Eigenlijk nog niet zo veel. Vandaag wordt maar 20% van het elektronisch afval gerecycleerd. Nochtans is die afvalberg één van de snelst groeiende ter wereld. Van oude mobiele telefoons wordt ter wereld zelfs maar 3 tot 5% gerecycleerd, terwijl ze voor meer dan 90% recycleerbaar zijn.

Hoog tijd voor actie, dus! En daarmee bedoelen we: recycleren, die boel.

Dit kan jij doen: urban mining

Enerzijds belanden kostbare grondstoffen in de vuilnisbak. Anderzijds raken onze natuurlijke bronnen uitgeput. Behoorlijk triest. Maar gelukkig is er een oplossing.

We hoeven die grondstoffen namelijk helemaal niet uit de natuur te halen. We kunnen ze ook gewoon winnen uit ons elektronisch afval. Zo doen we aan urban mining. Veel duurzamer en bovendien veel efficiënter en milieuvriendelijker dan de artisanale mijnbouw. Laten we even vergelijken: uit 8,5 ton ruwe erts haal je tot 42 gram goud, uit 8,5 ton elektronisch afval tot 2 kilogram!

Je weet wat je te doen staat: haal die oude telefoon nu uit je la en recycleer ’m!

Think possible: samen maken we het verschil

Ons doel: 150.000 oude telefoons inzamelen. We geven met het hele land het goede voorbeeld. En we tonen dat het gebruik van smartphones ook duurzamer kan zijn.

Neem deel aan de actie via je bedrijf of school, of neem zelf het heft in handen en breng je oude telefoon(s) naar één van de inzamelpunten. In de Proximus Shops krijg je in ruil een waardebon van 10 tot 350 euro. Gebruik hem zelf of schenk het bedrag aan ons goede doel EIGHT.

Urban mining is beter voor de planeet*. 150.000 gerecycleerde telefoons =

474 ton

minder CO2

19,125 ton

minder giftig afval

38.1 miljoen liter

minder water

*In vergelijking met de artisanale mijnbouw, voor dezelfde hoeveelheid grondstoffen.

Ja, ik beantwoord de oproep van de planeet en zamel mijn oude mobiele telefoon(s) in

Volg deze eenvoudige stappen om je telefoon te recycleren.

Proximus en Umicore: partners in recyclage

De mogelijkheden van digitale technologie zijn quasi oneindig. Onder de noemer ‘Think Possible’ willen we daar zoveel mogelijk mensen bewust van maken. Maar om die technologie ten volle te benutten, heb je natuurlijk de juiste tools nodig. Daar maken mobiele telefoons een heel groot deel van uit. 

Als telecombedrijf beseffen we maar al te goed dat we een grote bijdrage leveren aan de verkoop van mobiele telefoons. En daarom nemen we ook onze verantwoordelijkheid op: met dit project willen ons ervoor engageren om de Belgen een nieuwe, goede gewoonte aan te leren: je oude telefoon recycleren.

Dat engagement gaan we niet alleen aan. Want we geloven er sterk in dat de samenleving er het snelst op vooruitgaat als we de handen in elkaar slaan. Umicore, als het grootste Belgische recyclagebedrijf voor edele en andere metalen, deelt die filosofie. Daarom zullen zij de telefoons recycleren én zullen we samen de producenten wijzen op hun verantwoordelijkheid om schaarse grondstoffen te hergebruiken. We willen namelijk niet alleen dat mensen hun telefoon recycleren, we willen er ook zeker van zijn dat de gerecycleerde materialen achteraf worden hergebruikt om de productie van telefoons duurzamer te maken.

De winning van deze grondstoffen heeft niet alleen een negatieve invloed op het milieu, maar ook op de lokale bevolking van mijnbouwgebieden. De mijnbouw in landen als de Democratische Republiek Congo is immers vaak gekoppeld aan humanitaire misstanden. Daarom werken we voor deze actie samen met EIGHT.

Deze Belgische organisatie zet zich in voor de uitroeiing van de armoede, met name in Afrikaanse dorpen. Hun initiatief richt zich op het sponsoren van Afrikaanse dorpen, zonder grote instellingen of budgetten van miljoenen euro’s. En zonder er iets voor terug te vragen. Door met hen samen te werken, willen we via deze Don't Miss The Call actie één dorp in de Democratische Republiek Congo sponsoren.

Zo is de cirkel rond – ook dat is ‘Think Possible’.

Artikels

Proximus roept studenten op om hun oude gsm’s te recycleren

Ontdek

Urban Mining, wat is dat?

Ontdek

Een oude Nokia ringtone recycleren op je smartphone?

Download

3 goede redenen om je oude gsm te recycleren

Ontdek

Eight: een ontwikkelingsproject met basisinkomen

Ontdek

Proximus ontvangt gouden medaille van EcoVadis

Ontdek

Shops weer open, leveringen per e-bike herstarten

Ontdek